
Kiedy i gdzie pojawiły się pierwsze piwa bezalkoholowe
Piwa bezalkoholowe pojawiły się na rynku na szerszą skalę w XX wieku, choć pierwsze próby wytwarzania napojów o obniżonej zawartości alkoholu sięgają jeszcze czasów prohibicji w Stanach Zjednoczonych. W Europie popularność zaczęły zyskiwać po II wojnie światowej, a ich dynamiczny rozwój przypadł na ostatnie dekady, kiedy to technologia produkcji pozwoliła uzyskać trunki o smaku bardzo zbliżonym do tradycyjnego piwa. Początkowo produkty te spotykały się z pewnym oporem, ponieważ odbiegały aromatem i walorami od klasycznych piw. Z czasem jednak metody dealkoholizacji oraz odpowiednie receptury doprowadziły do tego, że piwa bezalkoholowe przestały być traktowane jako ciekawostka i na stałe weszły do oferty niemal każdej dużej marki piwowarskiej. Obecnie tak zwane „zerówki” cieszą się bardzo dużą popularnością, szczególnie latem, kiedy są postrzegane jako alternatywa dla klasycznych napojów chłodzących, która lepiej gasi pragnienie, niż słodkie napoje.
Skład, wartości odżywcze i zalety
Piwa bezalkoholowe powstają w podobny sposób jak tradycyjne, z wykorzystaniem słodu, chmielu, drożdży i wody. Różnica polega na zastosowaniu procesu zatrzymania fermentacji lub usunięcia alkoholu z gotowego trunku. Dzięki temu zawierają one niewielką ilość alkoholu – zazwyczaj poniżej 0,5%, co jest zgodne z normami prawnymi. Wartości odżywcze piw bezalkoholowych są niższe niż klasycznych, ponieważ charakteryzują się one mniejszą kalorycznością i niższą zawartością cukrów. Stanowią źródło witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez i potas, choć nie należy traktować ich jako napojów o istotnych właściwościach prozdrowotnych. Ich główną zaletą jest to, że pozwalają cieszyć się smakiem piwa bez ryzyka upojenia alkoholowego. Dobrze sprawdzają się podczas spotkań towarzyskich, w podróży czy w sytuacjach, gdy nie można spożywać alkoholu. Z uwagi na zawartość wody i orzeźwiający charakter pomagają gasić pragnienie, choć pod względem nawodnienia nie dorównują wodzie mineralnej.
Ograniczenia w spożyciu
Piwa bezalkoholowe, mimo że są promowane jako alternatywa dla napojów alkoholowych, nie powinno być spożywane przez osoby uzależnione od alkoholu. Jest tak, ponieważ nawet minimalna ilość alkoholu, a przede wszystkim smak i zapach piwa, mogą stanowić czynnik ryzyka i prowadzić do nawrotu uzależnienia. Warto zatem podkreślić, że choć piwa bezalkoholowe są bezpieczne dla kierowców czy osób dbających o zdrowie, to dla osób wychodzących z nałogu mogą być potencjalnie niebezpieczne. Tego napoju nie mogą kupować ani spożywać osoby poniżej 18 roku życia. Ogólnie jednak są one ciekawą propozycją na rynku napojów, która pokazuje, jak zmieniają się gusta konsumentów i jak rośnie znaczenie produktów umożliwiających łączenie tradycji piwowarskiej z nowoczesnym stylem życia.
opracowanie: kk