Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu wzrosły o 17,2 %. w porównaniu do poprzedniego roku, a w odniesieniu do poprzedniego miesiąca wzrost wynosi o 1,6%. Rosnące ceny coraz bardziej odczuwają Polacy. 75% ankietowanych deklaruje, że teraz zakup żywności jest dużym obciążeniem dla ich gospodarstwa domowego, z czego 40% wskazuje, że jest to zdecydowanie duże obciążenie.
Zdaniem 86% respondentów ceny żywności w Polsce wzrosną w najbliższym czasie. Galopująca inflacja zmusza do szukania rozwiązań systemowych, aby przedsiębiorcy mogli wspierać swoich pracowników. W związku z działaniami Federacji Przedsiębiorców Polskich, Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej umożliwiło poszerzenie pakietu benefitów pracowniczych o istotny element. Nowe rozporządzenie ministra Rodziny i Polityki Społecznej z 22.2.2022 r. podwyższyło wartość dobrowolnych świadczeń żywnościowych, jakie pracodawca może zapewnić pracownikowi bez obciążenia składkami na ZUS, ze 190 zł do 300 zł. To wzrost o 58% i pierwsze takie rozporządzenie od 18 lat.
– Staraniem Federacji Przedsiębiorców Polskich udało się namówić ministerstwo rodziny do zwiększenia benefitów pracowniczych w sposób znaczący po 18 latach zamrożenia – mówi Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich. – Według badań IBRiS przeprowadzonych na zlecenie FPP aż 55% Polaków uważa, że pracownicy powinni otrzymywać dofinansowanie posiłków w postaci karty obiadowej od swojego pracodawcy. Więcej niż 80% badanych dobrze oceniłoby pracodawcę, który oferowałby dofinansowanie lub finansowanie posiłków w czasie pracy. Mamy nadzieję, że to jest pierwszy krok w dobrym kierunku – zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy dość spory kryzys związany z inflacją i jest to dobre rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy mogą wspierać swoich pracowników. Karty obiadowe dla pracowników powinny być jednym z ważniejszych i najbardziej popularnych benefitów pracowniczych, jakie stosują pracodawcy. Nie tylko dlatego, że prawnie są do odpowiedniego poziomu zwolnione z ZUS bez względu na sposób finansowania – zaznacza ekspert.
– Dobrowolne zapewnienie pracownikom możliwości zakupu właściwych produktów przez pracodawcę za pośrednictwem kart obiadowych wpływa pozytywnie na ich zdrowie, regularne posiłki w pracy, a Skarbowi Państwa przynosi dodatkowe wpływy. Ponadto wpływa na poprawę kondycji krajowego sektora rolnictwa i gastronomii, co jest szczególnie istotne w okresie recesji i spowolnienia gospodarczego – tłumaczy Marek Kowalski.
fot. freepik.com
oprac. /kp/